Thompson Residence

Thompson Residence

Mountain-side Residence

This large, mountain-side residence on the outskirts of Taos, NM nestles among Ponderosa Pines, Pinons and Cedars and commands expansive views to Taos Valley below. Custom designed as a second home for a discriminating client, the house has many features that speak to its sustainable design including:

  • thick pumice-crete walls providing high levels of insulation and climate control comfort;
  • custom window and door design with Low E glazing and high efficiency weatherstripping;
  • in-slab radiant heating with remote temperature sensing and monitoring controls;
  • Energy Star appliances and energy conserving mechanical and water conserving plumbing fixtures;
  • use of on-site rock for retaining walls and terrace walls;
  • careful siting of the house and retention of existing vegetation while allowing for critical view planes;
  • renewable and recycled resources and materials wherever feasible;
  • lighting design for optimum energy utilization;
  • long, life cycle materials with minimum maintenance costs.

The house is designed with a large, Great Room for both casual use by its owners as well as entertaining guests.  The Main Bedroom off the Great Room is a private enclave for the owners with its en-suite bathroom, shower room and dressing/closet spaces.  At the opposite end of the house, there are guest quarters with an adjoining private bathroom.  There is also a small office/work space with state of the art tele-communication systems.

The house was built by one of Taos’ most exacting and well-regarded contractors, Bob Orner of Up Front Construction.